jueves, 13 de enero de 2011

Que es un navegador?
És una aplicació que permet a l'usuari recuperar i reproduir documents d'hipertext, generalment escrits en HTML, des de servidors web situats a qualsevol lloc del món. Aquesta xarxa de documents és coneguda com Teranyina mundial o World Wide Web (WWW). Els navegadors actuals permeten mostrar gràfics, seqüències de vídeo, sons, animacions i programes diversos a més de text i enllaços.
La funció bàsica d'un navegador web és mostrar documents de text, segurament amb recursos multimèdia incrustats. Els documents poden estar ubicats a l'ordinador de l'usuari, però també poden ser a qualsevol altre dispositiu que hi estigui connectat (a través d'internet, per exemple) i que tingui els recursos necessaris per a la transmissió (un programari de servidor web). Aquests documents, habitualment anomenats pàgines web, tenen hipervincles que enllacen una porció de text o una imatge amb un altre document.
Funció
L'objectiu principal d'un navegador web és mostrar informació a l'usuari. El procés comença quan l'usuari introdueix una Uniform Resource Identifier (URI).El prefixe de l'URI determina com s'interpretarà. Els tipus d'URI més freqüentment usat comença amb http: i identifica un recurs per a ser obtingut a traver del Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Molts navegadors suporten també altres prefixes, com ara https: per HTTPS, ftp: per a File Transfer Protocol, i file: per a arxius locals. Els prefixes que el navegador web no pot manegar sovint es passen a altres aplicacions. Per exemple, les URIs mailto: normalment es passen al client de correu electrònic que l'usuari tingui per defecte, i les news: es passen al programa lector de grups de discussió.
En els casos de http, https, file i alguns altres, una vegada s'ha obtingut el recurs el navegador el mostra. L'HTML es passa al motor de renderitzat per a transformar el llenguatge de marques en un document interactiu. Apart de l'html, els navegadors poden en general mostrar qualsevol tipus de continguts que pugui formar part d'una pàgina web. La majoria de navegadors poden mostrar imatges, audio, video, i arxius XML. També sovint tenen plug-ins per suportar aplicacions en Flash i Java applets.
Tipus de navegadors
  •  Internet Explorer
  • Mozilla Firefox
  • Opera
·  Internet Explorer
  • Windows Internet Explorer (abans Microsoft Internet Explorer; abreujat MSIE), conegut comunament com IE, és un navegador web desenvolupat per Microsoft per al sistema operatiu Microsoft Windows des de 1995. Ha estat el navegador web més utilitzat des de 1999, amb un pic màxim de quota d'utilització del 95% durant el 2002 i 2003 en les seves versions 5 i 6.
·  Mozilla Firefox
  • Mozilla Firefox és un navegador web lliure descendent de Mozilla Application Suite, desenvolupat per la Corporació Mozilla, la Fundació Mozilla i un gran nombre de voluntaris externos.5 Firefox és un navegador multiplataforma i està disponible en diverses versions de Microsoft Windows, Mac OS X, GNU / Linux i alguns sistemes basats en Unix.6 seu codi font és programari lliure, distribuït sota una triple llicència GPL/LGPL/MPL.7
·  Opera
  • Opera és un navegador d'Internet desenvolupat per l'empresa noruega Opera Software l'any 1994. Des de la seva versió 8.50 es distribueix gratuitament, havent estat anteriorment de pagament (abans de la versió 5.0) i distribuint-se com a shareware o adaware posteriorment.